Henkilöstön osaamisen kasvattaminen. Tulevaisuuden investointi vai hukkaan heitettyä rahaa?

Investointi osaamisen kasvattamiseen on kuin laittaisi rahaa pankkiin, riippumatta kenen lasien läpi asiaa katsoo. Tämän voin henkilökohtaisesti allekirjoittaa. Itse olen investoinut osaamiseni kasvattamiseen koko aikuiselämäni. Olen käyttänyt osaamiseni kasvattamiseen riihikuivan rahan lisäksi tuhansia ja tuhansia tunteja – vapaaehtoisesti. Enkä siltikään ole valmis. Ainoastaan valmis oppimaan lisää ja kasvattamaan omaa pääomaani.

Miksi käytän taloudesta tuttua termiä investointi? Investointi on sijoitus parempaan tulevaisuuteen. Joskus sijoituksen arvoa on vaikea nähdä päätöksentekohetkellä ja toisaalta investoinnin kohde voi olla myös vaikeasti myytävissä. Jotain hypoteettista, jossain tulevaisuudessa. Ei konkreettista kuten fyysinen tuote. Niinpä.

Osaamisen kasvattamista voidaan tehdä monella eri tapaa eivätkä investointiin sijoitetut varat ole pienimmästä päästä, mutta vastaako tuotto-panossuhde aina toisiaan. Ehkä. Ehkä ei. En ota kantaa päätöksiin menneisyyden todellisuudessa, koska niihin emme voi enää vaikuttaa. Haluan kuitenkin kertoa tässä ja nyt esimerkin elävästä elämästä ja nuorkauppakamaritoiminnasta. Itseni ja työnantajani investoinnin kohteesta, nimeltä nuorkauppakamari, henkilöstön osaamisen kasvattamisessa.

Kerron kokemuksesta mitä työnantaja saa silloin, kun hän investoi henkilöön, joka kasvattaa osaamistaan nuorkauppakamaritoiminnan avulla. Työnantaja saa motivoituneen ja oppimisorientoituneen työntekijän, joka haluaa hyödyntää vapaaehtoistoiminnassa oppimaansa omassa työtehtävässään. Työelämätietojen ja -taitojen kehittyminen ovat aivan omaa luokkaansa, koska kehittyminen ja osaamisen kasvattaminen tapahtuvat oikeiden projektien ja tehtävien kautta, käytännössä ja arjessa. Työelämästä poiketen nuorkauppakamaritoiminta tarjoaa jäsenilleen ainutlaatuisen, käytännön korkeakoulun, jossa tekeminen tapahtuu oikeiden projektien, kumppaneiden ja asiakkaiden kanssa. Ja kuten tiedätte. Lapsikin oppii kävelemään, kävelemällä. Osaaminen kasvaa, tekemällä. Yksinkertaista.

Nuorkauppakamarivuosien aikana, joita on kertynyt jo yhdeksän, olen kasvanut ja kehittynyt ihmisenä. Johtamis- ja työelämätietoni ja -taitoni ovat tehneet kasvupyrähdyksen kuten pituuskasvussa ala- ja yläasteen välissä aika usein käy. Olen saanut itsevarmuutta ja rohkeutta omaan työhöni ja tekemiseeni, verkostoni on laajentunut ja kansainvälistynyt. Minulla on nykyisin monialainen, kansainvälinen ja vaikuttava business- ja ystäväverkosto, joka näkyy niin työssä kuin vapaalla. Olen vakuuttavampi esiintyjänä. Tartun rohkeammin härkää sarvista eikä ongelmat, joita välillä haasteiksikin kutsutaan, estä proaktiiviseen toimintaan tarttumista. Olen parempi versio itsestäni kuin yhdeksän vuotta sitten. Irene 2.0.

Nyt olette saaneet kuvan sekä minun että työnantajan näkökulmasta, mutta kerrataanpa vielä mitä nuorkauppakamari tarjoaa työnantajalle? Käytännön kokemuksella varustettua osaamista strategisesta ja tavoitteellisesta johtamisesta, muutos- ja yhteistyövalmiutta, projektiosaamista ja -kokemusta, erilaisia malleja kehitystyöhön, laadukasta ja edullista työelämälähtöistä koulutusta.

Vastaukseni alussa esitettyyn kysymykseen on helppo. Minusta henkilöstön osaamisen kasvattaminen nuorkauppakamaritoiminnan avulla on tulevaisuuden investointi.

Innokas itsensä kehittäjä, elinikäinen oppija, äiti
Irene Lamberg
kansallinen puheenjohtaja 2014
strategiatyöryhmän puheenjohtaja 2015-2016

jaa artikkeli

Edellisiä artikkeleita

Yritysvierailu Hotel Kajanukseen

Kävimme 28. maaliskuuta Hotelli Kajanuksessa tutustumassa uuden hotellijohtajan, Ollis Leppäsen tarinaan hotellista itsestään ja sen vaiheista. Saapuessamme aulaan Ollis ottikin meidät hymyillen

Lue lisää >